Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
gescheurde gouden ring door waterstof broosheid

Waterstof Broosheid

Onlangs is tijdens het maken van een custom made sieraad voor een klant iets merkwaardigs gebeurt. Tijdens het verhitten van een gegoten rosé gouden ring ontstonden er vele kleine barsten over de gehele ring en viel het praktisch uit elkaar. Zoiets hadden wij nog nooit meegemaakt.

De enige aanleiding was dat voor het verhitten, de ring schoon gemaakt werd in een galvanische ontvettingsbad, maar hoe kan een oppervlakkige bewerking een ring structureel aantasten?

Waterstof dringt binnen

Het antwoord kwam na het bellen met deskundige Ron Davids van Edelmetaal smelterij Schöne.

Tijdens het galvanisch ontvetten wordt de sieraad vastgemaakt aan de elektrode waar zich waterstof vormt. ( Met de waterstof wordt de sieraad schoongemaakt ). Bij een te hoge spanning kunnen de kleine waterstof atomen binnendringen tussen de grotere metaal moleculen aan de oppervlakte met microscopische barsten als gevolg.

Dit probleem wordt vergroot door de hoge gehalte van koper in de 18k rosé gouden ring en de grovere structuur en porositeit van gegoten rosé goud.
Waterstof dringt dan via de koper binnen en reageert met Cu2O kristallen naar H2O (water), wat zorgt voor water bubbels onder hoge druk tussen de metaal granules. Dit wordt ‘steam embrittlement’, stoom broosheid genoemd.

Vervolgens, tijdens het verhitten van de ring tot net boven de 100C, zet het water uit en scheurt het metaal open.

Test

Om het te testen is een onbeschadigde stuk goud gebruikt, het gietkanaal voor de gegoten ring. Het wordt eerst rood gloeiend verhit en daarna afgeschrikt in water. Geen mankementen te zien.
Daarna wordt het goud ontvet in het galvanische bad voor een minuut of twee. Tijdens het verhitten, nog voordat het begint te gloeien, knapt het gietstuk uit elkaar.

De ring

Er valt helaas niks te doen aan de staat van de ring. Zelfs als het om een kleine barst zou gaan is het onverantwoord om te gebruiken door mogelijke onzichtbare scheuren en spanningen die later de ring alsnog kunnen doen breken. In die opzicht is het een zegen dat wij vroegtijdig tegen dit probleem aan liepen.

Een nieuwe wasmodel werd gemaakt en de ring werd opnieuw gegoten. Het ontvetten was bedoelt om te experimenteren met de finish van de ring dus niet essentieel.

18k rose gouden ring met topaas en diamant

Twee ringen met een tussenstuk die de Topaas klemmen. Pootjes bezet met diamant.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.