Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Reparatie antieke Diamanten

  • Zettingen / monturen reparatie en restauratie.
  • Zilveren folie achter roos geslepen diamanten vervangen.
  • Roos- en oud slijpsel diamanten laten zetten.

Voorraad antieke roos diamanten en verscheidene oude slijpsels beschikbaar.

 

Georgiaan stijl antieke ring

In onze winkel. Amsterdamse roos slijpsel met zijn kenmerkende hoge bolling. Gouden Georgiaanse ring, 1720-1830j, bezet met roos diamanten.

antieke diamanten in voorraad

Roos geslepen, oud europees geslepen, en een ruwe diamant met 1 gepolijste vlak, verkregen uit antieke hanger.

Geschiedenis Slijpvormen

Punt en Tafel slijpsel.

Diamant (Oudgrieks: ἀδάμας of adamas, “onverslaanbaar”). Tot het begin van de 18e eeuw zal de enige substantiële bron van diamanten uit India komen. Al in de 4e eeuw v.chr worden er in India diamanten verhandelt maar het zal nog een lange tijd duren voordat diamanten geslepen worden. De eerste sieraden waren dan ook bezet met ruwe diamant, punt slijpsel, zoals te zien bij Romeinse vondsten.

ruwe diamanten met ideale kristalvorm

ruwe diamanten © gia.edu Photo by De Beers.

punt-slijpsel

Rond de 13e eeuw kwam diamant Europa binnen via het Midden-Oosten. Inmiddels waren mensen bekend met het kloven van diamanten en polijsten met diamant poeder. Hiermee konden ze de zijkanten polijsten en een vlakte aan de bovenkant creëren door een punt weg te kloven, de tafel slijpsel.

 

Roos geslepen.

In de 15e-16e eeuw kon diamant direct uit India gehaald worden met schepen door de nieuwe handelsroute via de Noordzee. Het aanbod van diamanten vergroot en steden als Antwerpen, Brugge en Parijs worden belangrijke slijpcentra. Nieuwe technieken maken het ondertussen mogelijk om diamanten daadwerkelijk te slijpen en facetteren waardoor creatieve slijpvormen zoals de briolet slijpsel en roos slijpsel mogelijk worden.

brioletteroos-diamant-slijpsel

Roos geslepen diamant blijft in gebruik en wordt populair tijdens de Victoriaanse stijlperiode tot 1900. Het heeft een platte achterkant en wordt vaak gezet met reflecterende zilverfolie erachter. Nederland sleep veel van de late roos slijpsels. De Amsterdamse roos, ‘Dutch rose’ of ‘Amsterdam rose’ heeft 18 facetten in plaats van 12 of minder en een hoge bolling.

 

Old mine-cut, bolsjewieken.

De 17e eeuw zag de eerste voorloper van de briljant slijpsel waarbij zowel de achterkant en voorkant gefacetteerd werd met ruit- en driehoek vormige facetten. Ze hebben niet de symmetrie van de moderne briljant en vaak een vierkant omtrek. De meest gebruikte slijpsels waren nog steeds de punt, tafel en roos slijpsels.

In de 18e eeuw, rond 1725, wordt een nieuwe diamantmijn gevonden in Brazilië. De briljant slijpsel neemt geleidelijk de oudere slijpvormen over in populariteit. Ze hebben een kenmerkend vierkante omtrek en worden old-mine cut (oude-mijn slijpsel) diamanten genoemd of cushion cut(= kussen slijpsel) vanwege hun vorm.

Na de Russische revolutie, 1920, komen veel oude-mijn slijpsel diamanten op de markt; ze zijn daarom ook bekend onder de naam bolsjewiek slijpsel.

oud-mijn-slijpsel

 

Oud Europees geslepen.

Aan het einde van de 19e eeuw worden met stoom aangedreven machines uitgevonden voor het zagen en slijpen van diamant. Hierdoor wordt het mogelijk om mooie ronde briljanten te slijpen zonder teveel kostbare materiaal verlies. Zo wordt het oud Europese slijpsel geboren. Het heeft vergeleken met de moderne briljant een hogere bovenhelft, veel bredere facetten aan de achterkant en vaak een afgevlakte punt of Collet.

oud-europese-diamant-slijpsel

 

Moderne briljant.

De oud Europese slijpsel wordt geleidelijk verfijnt. In de eerste helft van de 20ste eeuw wordt de moderne briljant ontwikkeld met behulp van wiskundige berekeningen en uit de praktijk. Na 1950 is er een algemene standaard en komen er wereldwijd erkende certificaten zoals de Amerikaanse GIA en later de Antwerpse HRD en IGI. Gecertificeerde briljanten worden gecontroleerd op hun geometrie waarbij ze binnen bepaalde verhoudingen en maten moeten blijven om een goede gradering te krijgen.

modern-briljant-slijpsel

Ruwe diamant en moderne diamant slijpvormen. © gia.edu Photo by Robert Weldon.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.